← Altres notícies RSS

Dimecres, 19 de de juny de 2024

Descodificant la depressió enmig de la COVID-19: una anàlisi completa dels factors genètics i ambientals per GCAT

Equip COVICAT i grup d'estudi

Com a iniciativa estratègica sota l'IGTP, GCAT (Genomes for Life) continua fent contribucions substancials al coneixement de la salut pública. L'últim estudi de GCAT, realitzat a través de la iniciativa COVICAT, signat per Ximena Goldberg i Rafael de Cid, posa de manifest la complexa interacció entre les predisposicions genètiques i els factors estressants ambientals en la determinació del risc de depressió, especialment durant el confinament per la COVID-19. Publicat a Scientific Reports.

L'estudi COVICAT, que va involucrar una cohort espanyola de 9.218 individus de GCAT, va utilitzar un enfocament innovador en incorporar Puntuacions de Risc Ambiental Poli-ambiental (PERS) juntament amb les tradicionals Puntuacions de Risc Poligènic (PRS). Aquesta anàlisi dual ha proporcionat una comprensió més profunda de com diversos factors estressants-socials, conductuals i ambientals-interactuen amb els factors genètics per influir en la severitat de la depressió.

Resultats clau inclouen:

  • Conductors principals: els factors estressants socials i conductuals es van identificar com els principals contribuents al risc de depressió. Aquesta troballa subratlla la necessitat d'intervencions de salut pública dirigides a mitigar aquests factors estressants específics.
  • Variància del risc: el model de risc comprensiu que engloba tant els riscos genètics com els ambientals va explicar el 16,9% de la variància en la severitat de la depressió, demostrant una associació significativa entre els factors estressants ambientals i els nivells de depressió.
  • Efectes mitigadors: es va observar una interacció interessant entre els factors estressants ambientals i el risc genètic, suggerint un possible efecte d'amortiment dels primers sobre les predisposicions genètiques.

Aquests resultats són crucials per a la configuració de futures estratègies de salut pública. En centrar-se en els principals conductors de la depressió-els factors estressants socials i conductuals-es poden dissenyar intervencions més efectives per reduir el risc de depressió i promoure la resiliència en la població.

El confinament per la COVID-19 va presentar un experiment natural únic per explorar aquestes dinàmiques a gran escala. Aquest context va permetre a l'equip de GCAT reunir dades valuoses sobre la interacció entre la genètica i les exposicions ambientals, oferint noves perspectives sobre l'etiologia de la depressió.

El compromís de GCAT

Com a projecte emblemàtic dins de l'IGTP, GCAT es dedica a avançar en la nostra comprensió de les malalties complexes a través de la recerca innovadora. "Els resultats del nostre estudi ressalten la importància de considerar tant els factors genètics com els ambientals en abordar el risc de depressió", diu Rafael de Cid, últim autor de l'estudi. "Aquest enfocament comprensiu ens permet desenvolupar intervencions de salut pública més efectives que puguin mitigar l'impacte de la depressió en les nostres comunitats."

Xavier Farré, el primer autor de l'estudi, va afegir, "L'estudi COVICAT i les circumstàncies que envolten el confinament per la COVID-19 van proporcionar una oportunitat única per investigar com els factors genètics i ambientals interactuen per influir en la salut mental, particularment la depressió, a nivell poblacional."

Referència

Farré, X., Blay, N., Espinosa, A. et al. Decoding depression by exploring the exposome-genome edge amidst COVID-19 lockdown. Sci Rep 14, 13562 (2024). DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-024-64200-7

Agraïments

Aquest estudi es va realitzar en el marc del suport "Incentius a l'Avaluació de Centres CERCA (in_CERCA)", segons la resolució del 20 de desembre de 2019 del president del Consell Executiu de l'AGAUR. ISGlobal reconeix el suport del Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya a través del Programa "Centro de Excelencia Severo Ochoa 2019-2023" (CEX2018-000806-S), i el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Programa CERCA. Aquest estudi fa ús de dades generades pel GCAT-Genomes for Life. Estudi de cohort de GCAT de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). L'IGTP forma part del Programa CERCA/Generalitat de Catalunya. GCAT compta amb el suport de l'Acció de Dinamització del ISCIII-MINECO i el Ministeri de Salut de la Generalitat de Catalunya (ADE 10/00026); l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) (2021 SGR 01537 (SGR-GRIMtra)). Una llista completa dels investigadors que van contribuir a la generació de les dades de GCAT està disponible a www.genomesforlife.com.