← Altres notícies RSS

Dijous, 18 de de juny de 2020

Els gens poden determinar que algunes persones desenvolupin formes greus de COVID-19

Un estudi internacional descriu que la vulnerabilitat a el desenvolupament de formes clíniques greus pot estar influenciada per les seves característiques genètiques

Aquesta investigació, que acaba de publicar-se en la prestigiosa revista científica New England Journal of Medicine, indica que variants de dues regions del genoma humà s'associen amb un major risc de desenvolupar fallada respiratòria en pacients amb infecció per SARS-COV-2. Una d'elles es localitza en el cromosoma 3 i pot afectar l'expressió de gens que afavoririen l'entrada de virus, així com la generació de la "tempesta de citoquines". La segona regió es localitza en el cromosoma 9, en concret en el gen que determina el grup sanguini de el sistema ABO. En aquest sentit, les dades van mostrar que tenir el grup sanguini A s'associa amb un 50% més de risc de necessitat de suport respiratori en cas d'infecció pel coronavirus. Per contra, posseir el grup sanguini O confereix un efecte protector enfront de el desenvolupament d'insuficiència respiratòria (35% menys de risc).

En aquest estudi internacional han participat científics de diferents hospitals d'Espanya i de la Llombardia (epicentre de la pandèmia a Itàlia) i l'han coordinat genetistes de Noruega i Alemanya.

Així mateix, ha participat el grup de l'CIBERES a l'Hospital Universitari Ramón i Cajal de Madrid (David Jiménez) el grup de l'CIBERESP a l'Institut Català d'Oncologia (Víctor Moreno), l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), Genomes for life (GCAT) (Rafael de Cid) i l'Institut de Parasitologia i Biomedicina López-Neira de Granada.

Molts diaris nacionals s'han fet ressò de la notícia: